Incalzirea electrica in pardoseala este un sistem de incalzire din ce in ce mai popular datorita nivelului ridicat de confort termic la un cost rezonabil, fiind practic o sursa de caldură invizibila cu un consum redus de energie.
Generalitati
Sistemul electric de incalzire in pardoseala poate fi instalat ca sursa unica de caldura atunci cand doriti sa nu mai aveti si alta sursa de incalzire sau ca sursa complementara (sursa de confort) atunci cand doriti sa pastrati sistemul de incalzire existent dar vreti sa va bucurati de confortul oferit de o pardoseala calda (in baie, pe suprafetele vitrate)
Poate fi instalat sub orice tip de pardoaseala, asigurand atat un nivel ridicat de confort cat si placerea de a umbla descult pe pardoseala incalzita.
De ce sa-ti instalezi un sistem de incalzire electrica in pardoseala?
Sistemul de incalzire electrica in pardoseala este ideal atat pentru case si birouri cat si pentru spatii comerciale si hale industriale.
Cu sistemul de incalzire electrica in pardoseala caldura se deplaseaza de jos in sus pe toata suprafata camerei, asigurand astfel 24°Cla baza podelei, 22°C la nivelul corpului si 20°C la nivelul tavanului.
7 avantaje ale sistemului de incalzire electrica in pardoseala
- Pardoseala din camera de zi, din bucatari sau baie, va fi mereu calda pe toata suprafata, caldura (radianta) fiind distribuita uniform.
- Investitie mai mica decat in cazul unei centrale termice cu gaz
- Costuri de intretinere zero. Sistemul de incalzire electrica in pardoseala nu necesita costuri de intretinere.
- Garantie 12 ani
- Inertie termica mai mare decat in cazul caloriferelor*. In cazul intreruperii curentului electric, sistemul electric de incalzire in pardoseala va asigura nivelul optim de confort termic in incapere pentru o perioada de pana la 4 ori mai mare decat in cazul caloriferelor*.
- Nu creeaza curenti de aer ce pot pune in miscare particulele de praf
- Control individual al temperaturii din fiecare camera.
*incalzite de o centrala termica cu gaz.
Sistemele inteligente de incalzire electrica in pardoseala sunt asistate de termostate programabile cu senzori de ambient si pardoseala ce face ca energia consumata sa fie conservata si folosita dupa necesitatea utilizatorului.
Instalare
Puterea electrica instalata a sistemului de incalzire electrica in pardoseala este de:
- 150W/mp ca sursa unica de incalzire
- 100-120W/mp ca sursa complementara de incalzire
Cablul electric incalzitor este montat incastrat intr-o masa compacta (beton, sapa, adezivi …etc). Fixarea mecanica se realizeaza cu ajutorul clemelor speciale de prindere.
Sistemul de incalzire necesita o izolare termica fata de cota inferioara a sectiunii pardoselii. Izolarea termica se realizeaza prin montarea unui strat de polistiren extrudat cu o grosime de 2-3 cm.
Montarea cablurilor incalzitoare poate fi facuta pe un suport de plasa STM care are si rol de armare a viitoarei sape sau pe polistirenul extrudat.
Senzorii de pardoseala vor fi montati intre doua spire ale circuitului de incalzire, la distante egale, astfel incat sa citeasca valoarea de temperatura din masa compacta in care sunt incastrati.
Termostatul programabil va fi instalat pe perete la o inaltime de aprox. 1.2m pentru a citi temperatura ambientala.
Principiu de functionare
Termostatele programabile functioneaza in trei regimuri de functionare (repere de temperatura):
- Senzor de pardoseala
- Senzor de ambient
- Combinat ambient si pardoseala
Termostatul va porni sistemul cand temperatura citita va fi cu un grad mai mica decat temperatura setata (dorita) si va opri sistemul cand temperatura citita va fi egala cu temperatura setata.
Cablurile incalzitoare vor produce si transmite caldura in masa compacta pana o va echilibra termic, transformand-o intr-o masa radianta.
Temperatura in pardoseala va fi cu 2⁰C mai mare decat temperatura din ambient. De ex: daca doriti 24⁰C in ambient, veti avea 26⁰C in pardoseala.
Distribuirea uniforma a caldurii va face ca temperatura sa fie aceeasi in orice zona a incaperii.